sl Slovenščina

V čast nam je, da smo gostili vse tri kandidate predsedniških volitev.

Ugledni gostje govorniki so bili predsedniški kandidati :

dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije

Borut Pahor, nekdanji predsednik Vlade Republike Slovenije in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije

dr. Milan Zver, nekdanji Minister za izobraževanje in šport Republike Slovenije in evropski poslanec

Pogovor je vodila špela šipek, odgovorna urednica 24 ur, POP TV. Dotaknili so se aktuanih tem prav tako pa tudi vpliva rezultata ameriških volitev.

Borut Pahor: »Obama zasluženo danes vnovič predsednik«

Na vprašanje špele šipek ali je pod vodstvom Baracka Obame svet pravičnejši in če je razočaran nad izidom ameriških volitev, je Borut Pahor odločno povedal, da ni razočaran – nasprotno – vnovična izvolitev Obame po njegovem vodi v velike spremembe in navdih za vse. »Obama je pravi voditelj – tako za Ameriko, kot tudi za svet. Zasluženo je danes vnovič predsednik. Morda bo lahko sedaj lažje storil celo več kot se od njega pričakuje.«

Borut Pahor v odgovoru na vprašanje kaj bi svetoval mladim izobraženim kadrom poudarja, da je pomembno, da vemo, če imajo še vero v prihodnost te skupnosti. Njegov nasvet mladim je bil naj gredo tja, kamor jih vodi srce. Prepoznava, da so sposobni mladi tudi v tem času našli priložnost in inovativnost ter so odprli novo poglavje. »Da – možno je v teh časih uspeti tudi v Sloveniji,« je optimističen Pahor.

Dr. Danilo Türk: »Zjutraj sem čestital Obami za vnovično izvolitev«

Dr. Danilo Türk je danes zjutraj v svoji čestitki predsedniku Amerike Baracku Obami zapisal, da njegova vnovična izvolitev pomeni novo energijo in poživitev optimizma, ki označuje tako veliko državo. Analiziral je Obamine dosežke v preteklem mandatu – predvsem zdravstveno reformo in ocenil, da je Obama deloval na svetovni sceni zelo modro. »Obama je velik voditelj in velik potencial za naprej.« Na vprašanje špele šipek, če bi Obama z odločnejšimi ukrepi lahko učinkoviteje vplival na ameriški finančni trg, je odgovoril, da sicer ne bi mogel oceniti, če bi z odločnejšo akcijo in močnejšo finančno regulativo lahko dosegel več, vendar pa meni, da je Obama izbral pot, ki je bila možna in realna. »Lahko si želimo, da bi deloval uspešno,« je izrazil svojo podporo novoizvoljenemu predsedniku Združenih držav Amerike dr. Danilo Türk.

Mlade Slovenije pa je predsednik države pozval: »Ta dežela je vaša. Če študirate ali delate v tujini – vrnite se – in naredite to deželo boljšo.« Dr. Türk poudarja, da moramo izpostaviti primere dobre prakse v ospredje, da bodo naši mladi strokovnjaki delali v dobro Slovenije in bo ta dežela spet cvetela.

Dr. Milan Zver: »Drugi mandat Obame bo precej drugačen kot prvi«

Dr. Milan Zver je komentiral vnovično potrditev Baracka Obame: »Drugi mandat Obame bo precej drugačen kot prvi – zdaj bo poskušal realizirati svoje obljube izpred štirih let.« Dr. Milan Zver je ocenil, da je Obama veliko storil pri premagovanju krize in zato Amerika ni padla v recesijo, ameriške banke so konkurenčnejše kot evropejske. Napoveduje pa Obamin izziv za naprej, saj bo moral veliko storiti na področju podjetništva, kar je bilo do sedaj zanemarjeno.

Dr. Milan Zver pa je glede vprašanja, zakaj bi mladi izobraženi kadri še želeli ostati v Sloveniji izrazil svoje optimistično prepričanje: »Kvaliteta življenja v Sloveniji je visoka – tudi v primerjavi z državami, ki so celo bolj gospodarsko razvite – zato se bega možganov ne bojim. Delovna in izobrazbena mobilnost morata biti, mladi pa se bodo z novim znanjem in izkušnjami vrnili v Slovenijo.