sl Slovenščina

23. junij 2022 – Tokratno srečanje AmCham Komisije za trajnostno rast je temeljilo na ideji strateškega dokumenta REPowerEU – aktualnemu načrtu Evropske komisije, da glede na rusko invazijo na Ukrajino Evropi zagotovi neodvisnost od ruskih fosilnih goriv pred letom 2030 in pospeši zeleni prehod. Srečanje je vodil gost Clement Serre, Policy Officer, DG ENER iz Evropske komisije in nas sprehodil po vseh ukrepih in načinih spoprijemanja z energetsko krizo, ki jih dokument predlaga.

Strateški načrt lahko v glavnem razdelimo glede na tri glavne stebre ukrepov: varčevanje & večja neodvisnost od ruskih virov, diverzifikacija energetskih virov in pospešitev prehoda na čisto energijo ter na tri časovne horizonte: 1) pripravljenost na kratki rok, 2) srednjeročno obdobje (do 2027), 3) dolgoročne potrebe (od 2027 naprej).

Na dogodku smo skupaj obdelali in komentirali posamezna področja. Pomembna so prizadevanja za izgradnjo boljše infrastrukture, ki bi pomenila zmanjšanje odvisnosti od Rusije. Tukaj so omembe vredni novi potencialni projekti FSRU, pomen LNG-ja in vzpostavitev boljšega mednarodnega sodelovanja. Veliko pozornosti je tako Evropska komisija namenila novoustanovljeni energetski platformi – skupnemu mehanizmu , ki bi pomagal pri neposrednem nakupu plina in ga na konkurenčen način preusmeril med zainteresirane države članice. Če Evropa nastopa kot Unija, lahko hitreje odpravi svojo odvisnost od ruskih fosilnih goriv, pravijo pri Evropski komisiji. Zunanja energetska strategija EU si prizadeva za diverzifikacijo oskrbe z energijo in vzpostavljanje dolgoročnih partnerstev z dobavitelji, vključno s sodelovanjem na področju vodika ali drugih zelenih tehnologij. Dokument trdi, da pa je na kratki rok ključno varčevanje z energijo in to predlaga kot najhitrejši in najcenejši način za reševanje energetske krize in zmanjšanje stroškov, pri čemer je pomembno uvajanje obnovljivih virov energije. Dotaknili smo se tudi praktičnega vidika strategije – kaj to pomeni za državljane, podjetja in cene. Učinkovitost, nadomestitev goriva, elektrifikacija ter večja uporaba vodika iz obnovljivih virov, bioplina in biometana v industriji občutno pripomore k varčevanju, trajnosti in posledično nižjim cenam. REPowerEU ne stoji sam zase, ampak kot podporni mehanizem Nacionalnim načrtom za okrevanje in odpornost, Fit for 55, Evropskemu zelenemu dogovoru in ambiciji Evrope, da postane podnebno nevtralna celina.