sl Slovenščina

V sklopu AmCham Slovenija deluje AmCham Komisije za spodbujanje investicij, ki želi s konkretnimi idejami, predlogi in akcijami izboljšati investicijsko okolje in promovirati investicijske priložnosti v Sloveniji.


Na prvem rednem sestanku AmCham Komisije za spodbujanje investicij so udeleženci analizirali kazalnike konkurenčnost Slovenije (in najšibkejše stebre), naslovili način delovanja Komisije –  DeklarAkcijski načrt in določili nadaljnje aktivnosti.


Slovenija se na lestvici konkurenčnosti po globalnem indeksu konkurenčnosti uvršča na 56. mesto med 138 državami (World Economic Forum, Global Competitiveness Index 2016/2017). Čeprav v zadnjih letih napredujemo, veliko potenciala ostaja neizkoriščenega. Izboljšave so potrebne predvsem na področjih najšibkejših stebrov slovenske konkurenčnosti: učinkovitost finančnega trga, učinkovitost trga dela, velikost trga, makroekonomsko okolje, in institucije. Na sestanku so bile naslovljene tudi nekatere ostale aktualne tematike, kot so: Slovenija, Zelena referenčna država v digitalni Evropi in tuje naložbe v referenčne projekte; Sposobnost države za privabljanje tujin in zadrževanje domačih talentov; vprašanje 'Future Region' – povezovanje s sosednjimi državami in gradbena dovoljenja.