sl Slovenščina

Praznovanje 15. obletnice delovanja AmCham Slovenija skupaj z najuspešnejšimi predstavniki gospodarstva in častnim gostom večera Ronaldom M. šego



V torek 25. novembra 2014 je AmCham Slovenija praznovala svojo 15. obletnico delovanja skupaj z najuspešnejšimi predstavniki gospodarstva in častnim gostom večera Ronaldom M. šego, astronavtom slovenskega rodu, ki je več kot 270 krat obkrožil zemljo. Ob tej priložnosti je AmCham Slovenija lansirala tudi iniciativo Believe in Slovenia, katere namen je pokazati kako izjemen in kreativen narod smo Slovenci ter povezati Slovenijo in ZDA prek zgodb posameznikov, ki jih druži uspeh in pozitivna čustva do Slovenije.



Predsednik AmCham Slovenija
Matej Potokar se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki soustvarjajo AmCham Slovenija in poudaril: »Brez vas ne bi bilo več kot 50 dogodkov letno, številnih komisij in delovnih skupin, ki se s svojimi konstruktivnimi predlogi trudijo izbolljšati družbo in tudi povezovanja med mladimi ter gospodarskega povezovanja US Business Bridge ne bi bilo.« In dodal: »Prav tako brez vaše pomoči ne bi uspeli v družbeno odgovorni akciji Vračamo družbi v dveh tednih v- v letu 2013 in 2014- skupnosti vrniti več kot 8232 ur prostovoljnega dela. še veliko številk bi lahko naštel, toda naša moč ni v številkah, ampak v skupnosti«.

Veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph A. Mussomeli je izpostavil: ”Kot predstavnik diplomacije sem sodeloval s številnimi ameriškimi gospodarskimi zbornicami po vsem svetu, ampak nikjer nisem imel priložnosti sodelovati z AmCham skupnostjo, ki bi bila tako predana svojemu delu, gospodarskemu razvoju države ter spodbujanju razvoja mladih kot AmCham Slovenija.



Jacek Pryzeck, glavni direktor skupine Goodyear Dunlop Srednja Evropa, je kot sponzor 15. obletnice in en od ustanovnih članov AmCham Slovenija povedal: ”Družba Goodyear je bila ena od ustanoviteljic AmCham Slovenija, leta 1999. Upali smo, da bo v Sloveniji AmCham postal platforma za deljenje idej, izkušenj in za združevanje moči, ki bodo pomagale ustvariti boljše poslovno okolje. Po 15 letih lahko rečem, da je AmCham Slovenija postal to in še veliko več.”



Petnajst let delovanja so v AmCham Slovenija praznovali skupaj z najuspešnejšimi predstavniki gospodarstva in častnim gostom večera Ronaldom M. šego, astronavtom slovenskega rodu, ki je več kot 270 krat obkrožil zemljo, dolga leta delal pri Nasi ter v vesolju prebil napetih 17 dni 12 ur in 25 minut, med drugim tudi na vesoljski postaji Mir
. šega je Slovenijo obiskal že četrtič, nazadnje na uradnem obisku v vlogi posekretarja letalskih sil ZDA. Tokrat je nastopil predvsem kot izjemen posameznik z bogatimi izkušnajmi, ki ga na Slovenijo ne vežejo samo korenine, ampak tudi prijetni spomini in pozitivna čustva. »Slovence poznam kot izjemno sposobne in srčne ljudi, ki lahko dosežejo vse, kar si zadajo. Iz perspektive vesolja je svet majhen, veličina naroda se zato ne meri po velikosti države, ampak po velikosti srca in to Slovenija vsekakor ima



Z obiskom šege je AmCham Slovenija lansirala tudi iniciativo »Believe in Slovenia« katere namen je povezati ZDA in Slovenijo,
preko izjemnih zgodb Američanov slovenskih korenin, ki verjamejo v Slovenijo, Slovencev, ki so s svojo ameriško zgodbo prepričali svet ter Američanov, ki do Slovenije gojijo pozitivna čustva. Kot pravi Zvonko Fazarinc, ki med drugim deluje tudi kot višji znanstveni svetovalec popredsedniku za raziskave in razvoj v podjetju Hewlett Packard: “Slovenija ima veliko nadarjenih ljudi, vse kar potrebujemo je več samozavesti in več vere v svoje sposobnosti”. Zgodbe sodelujočih v iniciativi si lahko preberete na www.believeinslovenia.si.



Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija, je ob lansiranju iniciative dejala:»Globoko verjamem v Slovenijo in zato imam vsaj tri konkretne razloge:

kreativne mlade ljudi, ki imajo izjemne ideje in odločnost, da bodo v Sloveniji živeli in uspeli, značaj našega naroda in občudovanje ter ljubezen do Slovenije, ki jo gojijo vsi, ki so našo državo spoznali ali so z njo povezani prek svojih prednikov«.



Ob 15. obletnici delovanja je AmCham Slovenija v sklopu programa »Best of the Best« nagradila tudi najboljše poslovne prakse v Sloveniji. Prek programa nagrajuje predvsem tista podjetja, ki v slovenski prostor vnašajo nova znanja in izkušnje ter s prenosom dobrih praks pomembno bogatijo slovenski gospodarski prostor. Letos so naziv Best of the Best prejeli Mladi upi iz Zavarovalnice Triglav, Simbioza med generacijami iz Zavoda Ypsilon in Pozor(!)ni za okolje iz Goodyear Dunlop Sava Tires.



V AmCham Slovenija so 15 let obeležili tudi s 15 vrednotami, ki odsevajo njihova prepričanja in delo. Vsako vrednoto je podprlo včlanjeno podjetje in doniralo sredstva, katerih del je bil namenjen Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje za delovanje Družinskega centra, ki nudi pomoč družinam v stiski.




Fotografije dogodka so dostopne na naši Facebook strani.