sl Slovenščina

 

Poslovno razvojna delegacija Texas Feels Slovenia 2024 se je v Slovenijo vrnila bogatejša za globje razumevanje ameriškega poslovnega okolja, izkušnje in priložnosti. Prejšnji teden je poslovno razvojna delegacija Texas Feels Slovenia 2024: “Dallas & Austin – Where Business goes BIG”!, odkrivala poslovne priložnosti Dallasa, Austina in San Antonia, v Teksasu, ZDA. Slovenija se je v okviru dveh poslovnih forumov ameriški poslovni javnosti predstavila kot odlična gospodarska partnerica s privlačnimi investicijskimi priložnostmi. Gre za nadaljevanje uspešne in odmevne zgodbe v sklopu kontinuirane promocije Slovenije, njenega gospodarstva in turizma na ameriškem trgu, v kateri usklajeno nastopajo SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Veleposlaništvo Republike Slovenije v ZDA, Urad Vlade za komuniciranje, Slovenska turistična organizacija in AmCham Slovenija ter številna zainteresirana podjetja. V Dallasu je delegacija tudi letos obiskala košarkarsko tekmo »I Feel Slovenia Night«, ki je bila promocijsko obarvana. Gre za tekmo rednega dela lige NBA, kjer sta se pomerili ekipi Dallas Mavericks, s slovenskim zvezdnikom Luko Dončićem, in Boston Celtics.

Že leta 2022 in 2023 je Slovenija uspešno predstavila investicijske ter poslovne priložnosti združene s turizmom na poslovno-investicijski konferenci »Texas Feels Slovenia«. Tokratni »teksaški teden« je poslovno razvojna delegacija začela v ponedeljek, 22. 1. 2024, Texas Feels Slovenia 2024, ki je bil letos razdeljen na tri dele:  na obisk Dallasa, Austina in San Marcosa & San Antonia. Na tokratni poti v ZDA so se organizatorjem pridružili predstavniki 9 podjetij iz finančnega, zdravstvenega, energetskega in tehnološkega sektorja. Tudi ta podjetja so dokaz, da Slovenija predstavlja obetavne priložnosti za ameriške vlagatelje v energetiki in energetski varnosti, farmaciji, zdravstvu, prometu in logistiki, avtomobilski industriji, na področju digitalizacije ter turizma. Tuji investitorji namreč vse bolj prepoznavajo Slovenijo kot privlačno investicijsko okolje, saj ponuja vstopno točko do trgov jugovzhodne Evrope, kvalificirano delovno silo ter močne raziskovalne in razvojne zmogljivosti, kar ustvarja ugodno okolje za proizvodnjo, storitve ter R&D.  Člani delegacije so  tako med 21. in 27. januarjem obiskali vodilna podjetja s področja  IT, “high tech”, gaming industrije, e-mobilnosti, reciklaže redkih kovin in NBA franšize, obiskali so Dallas Mavericks, Gearbox Software, Morgan, Lewis & Bockius LLP,  Dell, Tesla Giga Factory in Noveon Magnetics, ter se seznanili z najnovejšimi trendi z omenjenih področij. Na tem seznamu so bili tudi obiski Dallas Regional Chamber, Texas Association of Business in The Greater San Antonio Chamber, ki veljajo za največja poslovna združenja v svojih mestih.

Že v ponedeljek zvečer je atmosfero letošnje delegacije otvorila NBA košarkarska tekma med Dallas Mavericks in Boston Celtics  z naslovom ‘I Feel Slovenia Night’. Tekmo je namreč STO skupaj z Uradom Vlade RS za komuniciranje (UKOM) in Turizmom Ljubljana izkoristila za široko promocijo Slovenije z oglaševanjem na in ob igrišču. Dvorana je bila zeleno obarvana, med tekmo pa sta bila predvajana dva promocijska videa Slovenije, navijači v dvorani so našo državo spoznavali tudi preko kviza ter na promocijsko-razstavnem prostoru v dvorani American Airlines Center. Tekmo so popestrili tudi svetovno znani slovenski akrobati Dunking Devils.

*Vir: Dallas Mavericks

Tekom delegacije se je ponovno izkazalo, da sta šport in posel resnično prepletena, športni duh, ki ga poosebljajo slovenski športniki po vsem svetu, pa je dokaz odpornosti in odličnosti našega naroda. Letošnje prizadevanje za spodbujanje izvoza slovenskih izdelkov in storitev na prednostnem

slovenskem tržišču, ZDA, se je uradno začelo s poslovnim forumom v središču mesta Dallas, nedaleč stran od slavne dvorane American Airlines. Slogan “I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.” iz kampanje javne agencije Spirit Slovenija je v Dallasu prejel široko podporo, tudi izven košarkarske dvorane, saj Slovenijo dojemajo kot zeleno, ustvarjalno in pametno tudi v poslovnem kontekstu.

Slovenija in Teksas imata sicer različni gospodarski strukturi, a tudi veliko skupnih točk. Teksas kot drugo največje gospodarstvo v ZDA predstavlja odlično priložnost za sodelovanje. Slovenija pa je s svojo geostrateško lego v osrčju Evrope, visoko izobraženo delovno silo lahko odlična investicijska priložnost in dobra poslovna partnerica. Slovenija se je v prostorih dallaške gospodarske zbornice, izbrane za zbornico leta v celotnih Združenih državah ponovno znašla v objemu poslovnih priložnosti. Veleposlanik Republike Slovenije v ZDA, Nj. Eksc. Iztok Mirošič, je odprl druženje s pozdravbnim nagovorom, v katerem je izpostavil priložnosti v obeh državah, navdušenje nad športom, posebno košarko in gostoljubnost domačinov.

Letošnji udeleženci delegacije si bodo Dallas zapomnili tudi po naslednjih dogodkih:

● Obisku podjetja Gearbox, priznanega ustvarjalca igre Borderlands in vodilnega v industriji video iger. Industrija video iger s sedežem v mestu Frisco, TX, z 2 milijardama igralcev po vsem svetu še naprej strmo narašča!

● Dan po tekmi so udeleženci delegacije obiskali dvorano American Airlines. Vrednost franšize Dallas Mavericks se ocenjuje med 3,5 milijarde in 5 milijardami dolarjev. Predstavitev, ki sta jo izvedla Connor Terry in Billy Phillips je tako poudarila sinergijo med športom in poslom. Izjemna nadarjenost slovenskega košarkaša Luke Dončića uspešno krepi tudi ugled slovenskega talenta in odpira vrata za morebitna partnerstva in naložbe.

● Delegacijo je gostila tudi odvetniška pisarna Morgan Lewis, ki spada med dvajset najboljših odvetniških pisarn v Združenih državah Amerike. Janice Zabukovec Davis, ponosna Američanka slovenskega rodu in ena najvplivnejših žensk v Teksasu je skupaj s sodelavci predstavila pravne vidike poslovanja v ZDA in investicijske priložnosti ter tako članom delegacija omogočila globlje razumevanje pravnega okolja ter priložnosti, ki so na voljo v ZDA in Teksasu.

Teksas, ki se poslavlja od podobe dežele kavbojev, zdaj predstavlja središče poslovnega vesolja in bodočo finančno prestolnico sveta. Odličen primer teksaškega poslovnega booma je tudi njegova prestolnica, Austin, kjer je prav tako potekal osrednji gospodarski dogodek – Poslovni forum. Drugi poslovni forum je bil prav tako odlična priložnost za predstavitev slovenskega poslovnega okolja ter na drugi strani seznanitev z ameriško poslovno kulturo ter potencialnimi poslovnimi partnerji. Po forumu so sledili obiski institucij in podjetij, specializiranih za visoke tehnologije, upravljanje podatkov in tehnološke inovacije. Udeleženci delegacije so v Austinu obiskali IT velikana podjetje Dell, kjer jih je skozi poslovno pot ustanovitelja Michaela Della popeljal John L. Howard, Jr. Director, Government Affairs, Dell Technologies, na koncu pa z delegacijo delil še pogled v digitalno prihodnost.

Za marsikaterega je bil obisk globalnega sedeža Tesla Giga Factory v Austinu (GigaFactory Texas) vrhunec teksaškega tedna. Ena največjih proizvodnih enot na svetu, kjer je zaposlenik več kot 18000 delavcev je dom Cybertracka, poleg tega pa tu izdelujejo še model Y in baterije.

Zadnji dan so se udeleženci delegacije srečali tudi z uspešnima Slovencema v ZDA. Delegacijo je v San Marcosu gostil dr. Miha Zakotnik, ustanovitelj in CTO podjetja Noveon Magnetics, strokovnjak za magnete, ki je razvil inovativno metodo za reciklažo le teh. Pot je delegacija nadaljevala v San Antonio, kjer so obiskali Greater San Antonio Chamber, gospodarsko združenje z več kot 130-letno tradicijo. Popoldan v San Antoniu pa je minil v slovenskem vzdušju, ki ga je delegacija preživela z dr. Arne Baruco, strokovnjakom za marketing in digitalni marketing in profesorjem na Texas A&M Univerza San Antonio.

Uspešna Slovenca v ZDA sta prav tako ambasadorja iniciative Believe in Slovenia, ki predstavlja izjemne posameznike v ZDA s slovenskimi koreninami, ki pripomorejo k razvoju različnih področij in imajo do Slovenije ljubeč in optimističen odnos.