sl Slovenščina

 

AmChams in Europe (ACE), krovna organizacija 46 AmChamov iz 44 držav, katere sedež je že 5 leto v Sloveniji, vsako leto organizira konferenco v Združene države Amerike (ZDA). Letos smo obiskali Washington D.C. in Houston, Texas. Namen konference je poudariti pomen transatlantskih odnosov, okrepiti partnerstva ter pridobiti vpogled v trenutno poslovno in politično klimo v ZDA. Predstavniki ameriških zbornic so obiskali tudi sedeže korporacij in se s političnimi in gospodarskimi odločevalci pogovarjajo o temah, ki so pomembne za gospodarstvo na obeh straneh Atlantika.

Letošnje konferenca je še posebej pomembna, saj AmChams in Europe praznuje 60. obletnico ustanovitve. Izvršni direktorji ACE bodo med 8. in 12. majem 2023 v Washingtonu in Houstonu med drugim obiskali vladne institucije, agencije in upravne organe, vključno z Ameriško gospodarsko zbornico ( U.S. Chamber), ministrstvi za gospodarstvo in zunanje zadeve ( Department of Commerce in Department of State), izvozno banko (EXIM bank). Obiskali bodo NASA Space center in se srečali z vodilnimi predstavniki nekaterij največjih ameriških korporacij.

Letna konferenca ACE se je začela z navdihujočimi predstavitvami vodstva U.S. Chamber of Commerce. Suzanne P. Clark, predsednica in izvršna direktorica je poudarila pomen korporacij pri reševanju vprašanj, medtem ko je Marty Durbin, Senior President of the Policy Division & President of the Global Energy Institute razpravljal o ovirah, s katerimi se sooča ameriški sektor. Curtis Dubay, Chief Economist je predstavil pozitivno napoved za gospodarstvo, Dan Bayers, Vice President of the US Chamber, Climate and Energy pa je poudaril nujnost timskega dela pri izpolnjevanju prihodnjih energetskih potreb. John Murphy, Senior Vice President of International Policy nas je oskrbel z dokazi o napovedanem povečanem zaposlovanju in povečanju dohodka.

Ekipa ACE je obiskala  United States Department of Commerce. Srečali so se z Mariso Lago,  Undersecretary of Commerce  in Davidom De Falcom,  Deputy Assistant Secretary ter debatirali o načinih za krepitev odnosa med podjetji in vlado.Srečali so se tudi z ekipo Export-Import Bank of the United States (EXIM. Z Judith Pryor, First Vice President and Vice Chair of the Board of Directors so si ogledali programe financiranja in prizadevanja za pomoč ameriškim in evropskim podjetjem.

Kasneje so se udeležili tudi razprave, v kateri je sodeloval Jose Fernandez, državni podsekretar. Pogovor se je dotaknil vprašanj, kot so enotnost, misija obnove Ukrajine, politika glede priseljevanja, energetska vprašanja ter  Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTC).

Prvi del poti delegacije v Washingtonu, D.C., se je zaključil v sredo z zelo produktivnim sestankom v APCO Worldwide. Delegacija se je nato odpravila v Houston, Texas!

Prva postaja je bila The Greater Houston Partnership, inovativna organizacija, ki podpira razvoj  gospodarstva v regiji. Jeffrey Blair, Senior Director of Europe, Middle East, and Africa (EMEA) pri Greater Houston Partnership in pomemben promotor mesta, je poudaril pomen povezljivosti v Houstonu. S svojim obsežnim sistemom zračne, cestne, železniške in širokopasovne infrastrukture mesto služi kot center za različne sektorje in ponuja obilo priložnosti za podjetja in prebivalce. 145 jezikov kaže na njegovo živahno in raznoliko skupnost. 

Med obiskom se je ACE ekipa srečala z Williamom Harrisom, predsednikom in izvršnim direktorjem Space Center Houston. Imeli so tudi priložnost se spoznati z Reidom Wisemanom, astronavtom, ki bo leta 2025 del misije Artemis Moon. V nadaljevanju raziskovanja Houstona je ekipa ACE obiskala tudi Collins Aerospace, priznano vesoljsko podjetje. Ta obisk jim je omogočil neprecenljiv vpogled v znanstveni razvoj in ideje, ki poganjajo vesoljski sektor.

Konferenca se je zaključila z obiskoma, ki sta na vseh udeležencih pustila nepozaben vtis. Najprej je imela ekipa priložnost obiskati Honeywell. Korporacija je dokazala svojo predanost inovacijam, trajnosti in 16.000 zaposlenim. Predsednik Honeywell Process Solutions (HPS) Pramesh Maheshwari je predstavil, da poudarjajo premikanje meja inovacij, hkrati pa dajejo prednost okoljski morali in blaginji posameznika. Ekipa se je nato odpravila na globalni sedež ExxonMobil in bila navdušena nad obsegom in ambicijami energetskega velikana. Predani so zadovoljevanju svetovnih potreb po energiji ob hkratnem znižanju emisij. Osupljivo je bilo odkriti, da si 20.000 znanstvenikov, od katerih je 16.000 doktorjev znanosti, neumorno prizadeva za reševanje najbolj kritičnih vprašanj našega časa.

Vsi se že veselijo ponovnega srečanja prihodnje leto, prepričani, da bodo cveteli ideje, sodelovanje in napredek.