sl Slovenščina

12. generacija AmCham Young Professionals, živjo,

prvo srečanje nas bo izstrelilo naravnost v vesolje, saj bosta z nami Rebecca Bresnik, profesorica vesoljskega prava na Univerzi v Houstonu, in Randy Bresnik, Nasin astronavt slovenskega rodu. Raziskovanje vesolja nam ob vsakem novem odkritju postavi ogledalo napredka na Zemlji. Z našima sogovornikoma bomo govorili o odkrivanju vesolja v teoriji in praksi, ju vprašali, pred kakšnimi izzivi je naša skupna dediščina človeštva v tekmi za osvajanje vesolja in v priložnostih, ki se v vesolju odpirajo za gospodarstvo, in kaj o tem pravi mednarodno pravo vesolja?

 

 

 

 

Rebecca Bresnik je strokovnjakinja in izkušena odvetnica na področju vesoljskega prava, mednarodnega poslovanja in mednarodnih odnosov. Leta 2004 se je pridružila uradu glavnega svetovalca Nasinega vesoljskega centra Johnson, kjer opravlja naloge svetovalke za mednarodne zadeve in je vodilna odvetnica za pravna vprašanja Mednarodne vesoljske postaje.

Za svoje delo je Rebecca Bresnik prejela številne nagrade, med njimi so nagrade NASE za izjemne dosežke v letih 2014, 2017, 2018 (NASA Exceptional Service Medal).

 

Randolph James “Randy” Bresnik je astronavt, marinec (pilot in polkovnik USMC – U.S. Marine Corps), bil je poveljnik Mednarodne vesoljske postaje pri odpravi Expedition 53 leta 2017.

Z diplomo iz matematike in letalskih sistemov ter s častnim doktoratom iz aeronavtike je Randy Bresnik sprva deloval v vojski in opravljal delo testnega pilota, v Kuvajtu pa je sodeloval v bojnih misijah v okviru operacije Iraška svoboda. Ameriški vesoljski agenciji Nasa se je pridružil leta 2004 in v vesolje poletel dvakrat: prvič leta 2008 z ameriškim raketoplanom Atlantis (STS-129) in drugič leta 2017 z rusko vesoljsko ladjo Sojuz MS-05.

Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja.