sl Slovenščina

Spoštovani člani AmCham Slovenija,

V mednarodni skupnosti AmCham Slovenija z razvejano mrežo članov iz različnih panog, ki v prihodkih skupaj ustvarijo 36 % celotnega BDP-ja Slovenije, povezujemo znanje in delujemo kot glas slovenskih in mednarodnih podjetij v Sloveniji. Več kot 320 strokovnjakov si prizadeva za boljše poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji. Prepričani smo, da je potrebno več dialoga med politiko in gospodarstvom.

 

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na AmCham Fokusu in tiskovni konferenci AmCham Slovenija

Teme in stališča za boljše poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji.

Dogodek bo potekal v četrtek, 13. aprila 2023, od 10.00-11.00.

 

 

Kot ključne tematike izpostavljamo:

  • Zdravje: zdravstvena reforma je zagotovo ena najtežjih reform, ki jo moramo v Sloveniji izvesti. Oblikovana mora biti na realnih temeljih. Dostopno, učinkovito in sodobno javno zdravstvo mora v središče postaviti človeka. Kako? Digitalna preobrazba, jasno financiranje in košarica storitev, javno zasebno partnerstvo, na vrednosti temelječe zdravstvo, preoblikovanje ZZZS. Odpira pa se tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe.
  • Ljudje in znanje: vsi se zavedamo pomankanja delovne sile in talentov. Ključno, da v središče postavimo vprašanja kako obdržati visokokvalificirane zaposlene in podjetjem olajšati zaposlovanje kvalificiranih tujcev, hkrati pa omogočiti primerno izobraževanje za življenje v digitalni družbi. Za začetek uvedba računalništva in informatike kot obveznega predmeta v osnovnih in srednjih šolah sploh ne bi smela biti več vprašanje.
  • Mednarodna konkurenčnost: predvidljivo poslovno okolje, pozitiven odnos do gospodarstva, ustrezna davčna politika, ki naj bo predvidljiva, razumna in naj ne posega v ustavne pravice. To je le nekaj tematik, ki slovensko poslovno okolje dela bolj zanimivo za slovenska in mednarodna podjetja. Vprašanje pokojninske reforme pa vpliva tako na prebivalce in kvaliteto življenja, če pa bo oblikovana premišljeno, pa lahko vzpostavlja tudi večjo bazo slovenskega kapitala za investiranje v slovenska podjetja.
  • Trajnost: Podjetja so v fazi trajnostne transformacije, kjer merila ESG niso več le družbeno odgovorni steber podjetja, ampak pogoj za investicije, konkurenčnost in obstoj. Z letom 2024 prihaja Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) direktiva in z njo nova era trajnostnega poročanja. Ali zmanjšujemo emisije zato, da bomo postali podnebno nevtralni in ohranili planet ali le nabiramo točke v izpolnjevanju poročila?
  • Transparentnost in meritokracija: pretirano poudarjanje zgolj pravic in obljube, ki se ne realizirajo, postavljajo nerealna pričakovanja. Delo, trud, izobrazba in načela meritokracije pa s tem izgubljajo pomen in vrednost.

 

O temah in stališčih AmCham zagovorništva, naših pogledih ter nujno potrebnih spremembah se bomo pogovarjali s sopredsedujočimi AmCham komisijam:

  • Janko Burgar, Senior Business Developer, Cosylab, sopredsedujoči AmCham Komisiji za zdravstvo in kakovost bivanja
  • Nevenka Črešnar Pergar, direktorica NP Consulting, sopredsedujoča AmCham Komisiji za spodbujanje investicij
  • Boris Horvat, direktor, Abelium, sopredsedujoči AmCham Komisiji pripravljeni na prihodnost
  • Alenka Recelj Mercina, ESG koordinator, sopredsedujoča AmCham Komisiji za trajnost
  • Žiga Vižintin, Svetovalec uprave in CMO, Pokojninska družba A, sopredsedujoči AmCham Finančni komisiji

 

Prosimo, da nam svojo udeležbo sporočite TUKAJ. 

 

Veselimo se srečanja z vami.

Lep pozdrav,

Ekipa AmCham Slovenija