sl Slovenščina

AmCham se je zavezala, da bo letno priredila vsaj en večji dobrodelni dogodek. Tokrat je bila pozornost usmerjena na šesto po vrsti dobrodelno prireditev z naslovom Noč tisočerih večerij, ki so jo organizirali Ameriška ambasada, Kanadska ambasada ter ITF (International Trust Fund for Demining and Mine Victims – Mednarodni sklad za razminiranje in pomoč žrtvam min). Častni gost dogodka je bil dr. Mitja Gaspari, ki je v uvodnem govoru pozdravil plemeniti namen in dobrodelnost darovalcev.

Izvršna direktorica AmChama mag. Ajša Vodnik je v svojem uvodnem govoru pozdravila več kot 200 gostov. Spoštovano občinstvo so nagovorili tudi predsednik AmCham gospod Tomaž Lovše, začasni Charge d` affaires Ameriške ambasade v Ljubljani gospod Bradley Freden, politični svetovalec Kanadske ambasade v Ljubljani Richard Martin – Nielsen ter v imenu prejemnika donacij gospod Goran Gačnik direktor ITF.

Tokratna donacija je bila namenjena namenom razminiranja v mestu Rosići v okrožju Karlovac na Hrvaškem. ITF je v naši državi začel s svojo misijo po podpisu Memoranduma o razumevanju 30. septembra 1999. Med leti 1991-2006 je bilo registriranih 1764 žrtev min, med njimi 492 v povojnem obdobju. Na Hrvaškem je približno 954,5 km2 minskih polj, kar pomeni 2 % celotnega ozemlja države. 7500 minskih polj predstavlja neizogibno nevarnost 121 mest v 12 okrožjih, kjer živi približno milijon ljudi. Trenutni podatki kažejo 81 km2 površin v okrožju Karlovac, kjer bi lahko bile mine, kar predstavlja grožnjo 110,000 prebivalcem, ki živijo tam.

Dobrodelni ples je zbral 36,000€, to vsoto pa so podvojile ameriške oblasti, tako da je bilo skupaj podarjenih 72.000€ za projekt razminiranja v Karlovcu na Hrvaškem.

Največja zahvala gre sledečim darovalcem: CENTRALOG d.o.o., Koper; ENERGOPLAN d.d.; DELOITTE d.o.o.; DINERS CLUB SLOVENIJA d.o.o.; INŠTITUT REPUBLIKE SLOVENIJE ZA REHABILITACIJO; KARLOVAČKA ŽUPANIJA; LIONS CLUB INTERNATIONAL DISTRICT 129; MERCK SHARP & DOHME d.o.o.; MICROSOFT d.o.o.; MIRO SENICA IN ODVETNIKI; PETROL d.d.; PROMPT d.o.o.; RIKO d.o.o.; SI.MOBIL d.d.; THE HUMPTY DUMPTY INSTITUTE; ZAVAROVALNICA TRIGLAV d.d. OE Ljubljana.