Predsednik Ameriške gospodarske zbornice in predsednik Diners Club Slovenija Tomaž Lovše je na letošnji Blejski Strateški Forum povabil eno najbolj uglednih osebnosti svetovne politike generala in nekdanjega zunanjega ministra ZDA v letih 2001-2005 gospoda Colin L. Powell.

General Powell je imel nagovor na otvoritveni gala večerji Blejskega Strateškega Foruma s temo: ”Naslednjih 10 let: Poglavitni izzivi mednarodne skupnosti, vloga ZDA, Kitajske in EU v multipolarnem svetu.”

Vodilo njegovega govora je bilo, da je potrebno gledati na prihodnost z optimizmom. Že smo imeli težave in še jih bomo imeli, toda moč vidi predvsem v sodelovanju majhnih in velikih narodov. Tako je prepričan, da lahko tudi Slovenija odigra pomembno vlogo. Tudi z dogodki in forumi, kjer se srečujejo predstavniki različnih držav in iščejo priložnosti za boljšo prihodnost.

Poudaril je tudi pomen energetske učinkovitosti, iskanja kompromisov v nesoglasjih.

Ugleden gost je bil navdušen nad Bledom in Slovenijo, zato je z veseljem uporabil uradni slogan Slovenije: »I feel Slovenia« in dodal »I feel love«.

V čast uglednega gosta je bil tudi sprejem za člane AmCham Slovenija na Vili Beli Dvor, kjer nas je prijazno gostil gospod Janez Škrabec.