sl Slovenščina

13. maja 2010 je AmCham Slovenija skupaj z CEED organizirala »Business Cocktail« z vrhunskim strokovnjakom na področju vesoljske tehnologije, ki je skoraj 40 let delal v raziskovalnem centru NASA v Združenih državah Amerike, gospodom dr. Dušan Petračom.

Dr. Petrač je v svojem predavanju razkril mnogo primerov, vendar le peščico od številnih inovacij, ko se lahko tehnologije razvite v ameriški vladni agenciji NASA prenašajo v gospodarstvo. Ocenjeno je, da so ZDA za vsak dolar, ki so ga investirale v raziskave in razvoj vesoljskega programa, dobile povrnjenih 7$ samo od obdavčitve pravnih oseb in dohodnin zaradi povečanja števila delovnih mest in gospodarske rasti. V sklopu vesoljskega raziskovanja je NASA razvila nešteto inovacij, katere lahko prinašajo neposredne koristi v naša življenja. Če naštejemo le nekatere primere: tehnologije za odkrivanje rakavih obolenj; Formulaid – obogatena hrana za dojenčke; čiščenje vode s pomočjo joda in ne klora; leče ali steklo odporno na praske; tehnologija za odkrivanje očesnih težav pri otrocih, kar je bilo do tedaj izjemno oteženo; hladilna obleka za terapevtske potrebe; simulator človeškega tkiva, ki se uporablja v medicini; naprava za merjenje anestezijskih plinov med operacijo; glasovno upravljani invalidski vozički; brezžična komunikacija, magnetne tekočine; novi bolj vzdržljivi materiali za zimske pnevmatike; izboljšani letalski motorji z uporabo t. i. zelene tehnologije oz. Turbofan

Na koncu je dr. Petrač poudaril, da bi lahko ure in ure govoril o vrsti inovacij, ki so iz prešle iz raziskovalnega centra NASA v naš vsakdan. Poleg tega je izrazil tudi željo o večji podpori raziskovalnih dejavnosti tudi v Sloveniji, ki ima po njegovem mnenju veliko izrednih znanstvenikov.