sl Slovenščina

Ljubljana, 16. 11. 2023 – AmCham Slovenija je v okviru projekta Prometej danes organiziral dogodek »Kava z mentorji«. Dogodek je združil mentorje iz podjetij A1 Slovenija d.d., AMZS, Knauf Insulation Slovenija, MERKUR in Riko d.o.o., ki sodelujejo v projektu Prometej. Udeleženci so se v skupinah poglabljali v temeljna načela učinkovitega mentorstva, pri čemer so poudarjali odprto komunikacijo, usmerjanje, medsebojno spoštovanje, usklajevanje ciljev in nenehno učenje. Vpogledi v koristi mentorstva vključujejo osebno zadovoljstvo, razvoj vodstvenih sposobnosti, razširitev omrežij, prenos znanja in povečano zadovoljstvo pri delu.

Bojana Florjančič, poslovna trenerka in partner v podjetju Hansen Beck ter govornica na dogodku, je duh mentorstva povzela z izrekom: “Če ne vidite, kam greste, vprašajte nekoga, ki je že bil tam” – J. Loren Norris, s čimer je udeležence spodbudila k iskanju usmeritve pri izkušenih posameznikih. Ko se je dogodek zaključil, je projekt Prometej še okrepil svojo zavezanost k vzpostavljanju kulture mentorstva, kar je udeležence navdihnilo in opremilo za nadaljnjo strokovno rast.

Mentorstvo je temeljni steber na strokovnem področju, saj je namenjeno prenašanju znanja in izkušenj ter usmerjanju mlajše generacije zaposlenih k uspehu. Poleg svojega temeljnega namena mentorstvo bogati tako mentorja kot mentoriranca ter spodbuja osebni in poklicni razvoj. Mentorji so neprecenljivi viri, ki svetujejo pri premagovanju izzivov, prepoznavanju priložnosti za napredovanje in spremljanju trendov v panogi. Ta simbiotični odnos ne izpolnjuje le želja posameznika, temveč je tudi v skladu z vizijo organizacije, saj spodbuja kulturo učenja in inovacij. V nenehno razvijajočem se okolju se vpliv mentorstva odraža, saj omogoča posameznikom, da uspevajo, in organizacijam, da cvetijo.

Ko govorimo o poklicnem napredovanju se mentorstvo kaže kot močna sila za sprostitev potenciala in spodbujanje rasti. Učinkovito mentorstvo presega zgolj usmerjanje; je celostno potovanje, ki temelji na vzpostavljanju pristnih povezav, določanju strateških ciljev, spodbujanju nenehnega učenja, sprejemanju raznolikosti in merjenju uspeha z oprijemljivimi rezultati. Z mentorstvom se posamezniki podajo na preobrazbeno pot samospoznavanja, na kateri pridobijo neprecenljiv vpogled, veščine in perspektive, ki jih vodijo k uspehu.

Na ta način tako mentorji kot mentoriranci uspevajo, tkejo vezi, ki presegajo poklicne mejnike in puščajo neizbrisen pečat na skupni poti k odličnosti.

Pot poklicne rasti in konec mentorstva ne pomeni zaključka, temveč preobrazbeni mejnik – vrata k novo pridobljenemu znanju in samostojnosti. Ko posamezniki prerastejo tradicionalno dinamiko med mentorjem in mentorirancem, se podajo na pot samospoznavanja in opolnomočenja. Osvobojeni odvisnosti postanejo ustvarjalci lastnega uspeha in črpajo navdih iz različnih virov in izkušenj. V tem novem pogumnem svetu prevladujejo sodelovanje, inovativnost in samostojno učenje, ki utirajo pot drznim idejam in pomembnim prispevkom.

S to evolucijo na novo opredeljujemo mentorstvo in sprejemamo neskončne možnosti našega skupnega potovanja k odličnosti.

Projekt PROMETEJ financira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma 2014-2021, ki predstavlja prispevek Norveške k zeleni, konkurenčni in vključujoči Evropi, ter pripadajoča slovenska udeležba preko javnega razpisa za sofinanciranje projektov v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov. Za vsebino te spletne strani je odgovoren izključno AmCham Slovenija in zanj v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca programa.

 

Več o projektu TUKAJ.

 

 

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Norveški finančni mehanizem

Norway Grants

 

Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo

 

Partnerji pri projektu PROMETEJ: