sl Slovenščina

Na 26. redni letni generalni skupščini so člani AmCham Slovenija izvolili Enza Smrekarja, podpredsednika Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo, za predsednika z dvoletnim mandatom.  

Dogodek je bil še posebej simboličen, saj se je odvijal ob 25. obletnici ustanovitve AmCham Slovenija, 9. septembra 1999, kar je, ob uvodnem nagovoru izpostavila tudi generalna direktorica AmCham Slovenija in Predsednica Amchams in Europe, Ajša Vodnik: «Celotno leto smo praznovali našo 25. obletnico, vendar je prav na današnji dan, pred 25 leti, bila ustanovljena AmCham Slovenija. Od samega začetka smo imeli eno željo – izboljšati Slovenijo kot prostor za življenje in poslovanje, pri čemer nas vodijo naše vrednote 

Skupščine se je udeležila tudi Melania Arreaga, Chargé d’Affaires, U.S. Embassy,ki je je AmCham Slovenija zaželela še veliko uspehov in let sodelovanja. Izpostavila je, da je AmCham Slovenija ves čas podpiral mnoga prizadevanja, gradil pomembne povezave in odkrival nove priložnosti.  

Enzo Smrekar je v svojem uvodnem nagovoru poudaril ključno vlogo sodelovanja, ki ga ne vidi le kot strateško usmeritev, temveč kot temelj uspešne družbe. Po njegovih besedah sodelovanje spodbuja inovacije in napredek, kar je bistveno za razvoj Slovenije. Zavzel se je za trajnostno voditeljstvo, ki vrača skupnosti, in izpostavil podporo platformi YOUng, namenjeni razvoju prihodnjih voditeljev. Ob tem je posebej poudaril pomen vlaganja v izkušene zaposlene: “V svetu, kjer se pričakovana življenjska doba podaljšuje, moramo izkoristiti znanje starejših generacij in jim omogočiti priložnosti za nadaljnjo rast in prispevanje k družbi.” 

Na Generalni skupščini so bili izvoljeni tudi novi člani Sveta guvernerjev: Tomislav Čizmić, Telemach Slovenija, Alenka Mejač Krassnig, Visa Europe, Metka Svetlin, Google in Matjaž Ulčar, CERHA HEMPEL Ulčar in partnerji. Ponovno sta bila izvoljena Borut Čeh, Labena in Luka Podlogar, NLB Skladi. Novoizvoljeni člani se bodo pridružili obstoječim članom Sveta guvernerjev: Beno Ceglar, NIL, Samo Kumar, IBM Slovenija, Eva McLellan, Roche, Gregory Meier, U.S. Embassy, Urh Kovačič, PsyBite in Ajša Vodnik, AmCham Slovenija. 

Ob tej priložnosti sta bili podeljeni tudi dve novi častni članstvi – Blažu Brodnjaku in Marku Mlakarju, ki sta se pridružila Nevenki Kržan, Mateju Potokarju ter nekdanjima ameriškima veleposlanikoma Josephu Mussomelliju in Lyndi C. Blanchard. Častni člani so tisti, ki so s svojim delom pomembno prispevali k razvoju naše poslovne skupnosti. 

Blaž Brodnjak je ob zahvali in po zaključku štirih let predsedovanja AmCham Slovenija dejal, da je AmCham Slovenija vedno bil otok razuma v tej državi. Slovenijo je opisal kot deželo upanja in obupa, saj skoraj vedno pridemo do cilja, a pogosto izgubimo konkurenčnost. Med pandemijo smo dosegali vrhunske rezultate na poslovnem parketu, nato pa smo spet padli na področju konkurenčnosti. Poudaril je, da je ključno ohranjati upanje. 

 

AmCham Slovenija – Pregled preteklega leta in pogled v prihodnost 

Na skupščini je bil predstavljen tudi pregled delovanja AmCham Slovenija v preteklem letu. V letu 2023 smo organizirali več kot 150 dogodkov, kjer smo obravnavali ključne izzive in priložnosti poslovnega okolja. Generalna direktorica AmCham Slovenija, mag. Ajša Vodnik, je v svojem govoru poudarila pomen zdravja, znanja, konkurenčnosti, trajnosti in družbe blaginje kot osrednjih tem, ki jih naslavljamo z našim zagovorniškim delom. 

V okviru zagovorništva še posebej izpostavljamo iniciativo “Učitelj sem! Učiteljica sem!”, ki izpostavlja odlične prakse slovenskih učiteljev ter tako prispeva k večji prepoznavi pomena učiteljskega poklica v Sloveniji.  

Platforma AmCham YOUng, ki danes združuje več kot 2.000 mladih poslovnih voditeljev, je skozi številne programe in dogodke omogočila karierni razvoj mladih strokovnjakov. Med njimi izstopa program AmCham Young Professionals™, ki je letos obeležil že 15. generacijo. 

Tudi na mednarodnem področju smo nadaljevali z močnim sodelovanjem z ameriškimi partnerji. S podporo agencije SPIRIT Slovenija in drugih partnerjev smo izpeljali uspešne poslovne delegacije v ZDA, vključno s poslovnim forumom Texas Feels Slovenia. 

Še posebej pa smo ponosni, da so na letnih volitvah 2023 izvršnega odbora krovne organizacije AmChams in Europe člani skupnosti izvolili mag. Ajšo Vodnik, generalno direktorico AmCham Slovenija, za predsednico organizacije. Njen mandat se je uradno začel januarja 2024.