sl Slovenščina

 

AmChams in Europe (ACE), krovna organizacija 50 AmChamov iz 48 držav, vsako leto organizira konferenco v Združene države Amerike (ZDA). Cilj teh obiskov je povečati prepoznavnost AmChamov, okrepiti partnerstva, pridobiti vpogled v trenutno poslovno in politično krajino v ZDA in  nasloviti teme, ki so pomembne za gospodarstvo na obeh straneh Atlantika. 

Tokrat letna konferenca poteka v Washingtonu, D.C., in Miamiju. Od 22. do 26. aprila 2024 so se izvršni direktorji ACE in predstavniki Ameriških gospodarskih zbornic srečali s političnimi in ekonomskimi odločevalci ter obiskali vladne institucije in poslovne sedeže. 

Prvi dan programa letošnje delegacije je obsegal predstavitve na Ameriški gospodarski zbornici o ameriških volitvah, ekonomiji, geopolitičnih razmerah in transatlantskih odnosih, obisk U.S. Department of Commerce in U.S. Small Business Administration, ter večerno recepcijo v rezidenci EU ambasadorja. Drugi dan konference se je začel na Transatlantic Business Works Summit – “Driving Competitiveness in a Challenging World”, ki je osvetlil ključno: “Edina rešitev so partnerstva, ki temeljijo na skupnih vrednotah.”. Letos smo imeli ponovno čast obiskati tudi U.S.State Department, kjer se oblikujejo ključne zunanje politike in kjer se neprestano poudarja pomen partnerstev z ameriškimi veleposlaništvi. Sledil je obisk na Atlantic Council, kjer je mreža ACE pridobila dragocene vpoglede v trenutno politično klimo v ZDA in strokovne napovedi za volilno leto 2024 v ZDA. Delegacija se je v sredo preselila v Miami, kjer so nadaljevali z aktivnostmi po programu ter si med drugim ogledali Veliko gospodarsko zbornico Miami in Royal Caribbean Group.

Prvi dan je na večernem sprejemu v rezidenci EU ambasadorja svoje misli delila tudi naša generalna direktorica, mag. Ajša Vodnik, ki je tudi predsednica AmChams in Europe in poudarila pomen mednarodnih odnosov pri doseganju skupnih ciljev: “Kot najpomembnejši partnerji smo zgradili močno podlago za gospodarsko rast in blaginjo na obeh straneh Atlantika.” Izrazila je tudi svojo zavezanost pri nadaljevanju gradnje na tem partnerstvu in upanje za svetlejšo prihodnost v sodelovanju s kolegi iz Evrope, Evrazije in ZDA.

 

AmChams in Europe je krovna organizacija 50 AmChamov v 48 državah Evrope in zahodne Azije. Skupaj predstavljamo več kot 17.000 ameriških in evropskih podjetij, ki zaposlujejo več kot 20 milijonov ljudi in skupno predstavljajo za več kot 1,1 triljona ameriških dolarjev investicij na obeh straneh Atlantika.

Poslanstvo AmChams in Europe je razvijati in podpirati mrežo AmChams na širšem evropskem območju, ki si prizadeva za izmenjavo najboljših praks med AmChams članicami; krepiti blagovno znamko “AmCham” v Evropi in Združenih državah Amerike (ZDA) ter zagotavljati platformo za razprave, debate in po potrebi zastopanje pri vprašanjih, pomembnih za evropsko in čezatlantsko poslovno okolje; spodbujati pomen čezatlantskega gospodarstva v Evropi in ZDA; ter zastopati interese ameriških vlagateljev v Evropi in evropskih podjetij, ki vlagajo v ZDA.