sl Slovenščina

 

Letošnje leto, AmChams in Europe praznuje 60. obletnico delovanja. AmChams in Europe, ustanovljen leta 1963, je krovna organizacija 46 ameriških gospodarskih zbornic (AmChams) iz 44 držav v Evropi in Evraziji. Kot dvostranski glasnik ameriških in evropskih podjetij si AmChams in Europe prizadeva sporočiti pomen čezatlantskega gospodarstva tako v Evropi kot v Združenih državah Amerike.

ZDA in Evropa sta največji trgovinski partnerici ter predstavljata največji in najbogatejši trg na svetu. AmChams in Europe skupaj zastopa interese več kot 17.000 ameriških in evropskih podjetij, ki imajo skupaj 20 milijonov zaposlenih in predstavljajo več kot 1,1 bilijona dolarjev naložb na obeh straneh Atlantika.

Susan Danger, izvršna direktorica AmCham EU in predsednica AmChams in Europe, je ob tej posebni priložnosti za organizacijo dejala: “ACE je edinstvena mreža, oblika za sodelovanje, izmenjavo znanja in izražanje mnenja v korist evropskih in ameriških podjetij. Je tudi pomembna mreža za spodbujanje čezatlantskih odnosov, ki so v tem trenutku ključnega pomena. In kar je najpomembneje, njen cilj je braniti naše skupne vrednote: človekovo dostojanstvo, pravno državo in demokracijo.”

Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe, ki predstavlja in vodi sekretariat organizacije, je poudarila: “Bolj kot kdaj koli prej, podjetja nosijo odgovornost za okolje, družbo, upravljanje in tehnologijo (ESGT). V vseh AmChamsih povezujemo odgovorna podjetja in smo glasnik sodelovanja in čezatlantskih vrednot. Naša zgodovina nam daje zavezo in odgovornost, da se še naprej povezujemo za boljšo prihodnost in priložnosti.”

Poslanstvo AmChams in Europe je razvijati in podpirati mrežo AmChams na širšem evropskem območju, ki si prizadeva za izmenjavo najboljših praks med AmChams članicami; krepiti blagovno znamko “AmCham” v Evropi in Združenih državah Amerike (ZDA) ter zagotavljati platformo za razprave, debate in po potrebi zastopanje pri vprašanjih, pomembnih za evropsko in čezatlantsko poslovno okolje; spodbujati pomen čezatlantskega gospodarstva v Evropi in ZDA; ter zastopati interese ameriških vlagateljev v Evropi in evropskih podjetij, ki vlagajo v ZDA.