sl Slovenščina

 

“Veljamo za eno najbolj varnih držav na svetu, in če bi naša država združila varnost s privlačnostjo za kapitalske investicije (tudi domače), bi bil to bingo,” je na prvem AmCham Poslovnem zajtrku v letu 2024 povedal bivši predsednik Republike Slovenije in avtor knjižnega prvenca Zmaga je začetek, gospod Borut Pahor.  

Na prvem AmCham Poslovnem zajtrku v letu, ko AmCham Slovenija praznuje srebrni jubilej in s tem tudi 25 let vrednot, so bile srčika razprave prav vrednote najbolj aktivne mednarodne poslovne skupnosti v Sloveniji. Tudi posebni gost dogodka gospod Borut Pahor, bivši predsednik Republike Slovenije in avtor knjižnega prvenca Zmaga je začetek, je spregovoril o vrednotah, ki bodo prispevale k ustvarjanju zmagovalnega okolja v letu 2024, pri čemer je integriteto označil za temeljno, saj če ne zaupaš sebi, če ne verjameš vase, izgubiš kompas tudi za vse ostalo. S poslovno skupnostjo je v nadaljevanju delil še svoje misli o gospodarskih in družbenih izzivih v 2024, kako bosta Slovenija in regija morali zmagovati, da bosta (p)ostali relevantni, hkrati pa je spregovoril o Sloveniji kot državi (ne)odkritih priložnosti. Pogovor je povezovala mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, ki je z letom 2024 prevzela vlogo predsednice krovne organizacije AmChams in Europe. 

Uvodni pozdrav in pogled na izzive in priložnosti v letu 2024 je z udeleženci delil tudi Blaž Brodnjak, predsednik AmCham Slovenija in predsednik uprave NLB. Poudaril je, da smo geografsko srce Evrope in most med vsemi kulturami in razvojnimi paradigmami: “Danes, ko smo priče izgubi moralnega kompasa in globalni krizi, je čas za določene refleksije, vprašanja, kako preseči to polarizacijo, kako postaviti razmere, ko se bomo lahko o trajnostnem razvoju sploh pogovarjali. Dokler nimamo miru, se težko pogovarjamo o čem drugem. Vendar pa je v Sloveniji prisotna neka energija, dogaja se nek prelom generacij, verjamem pa, da bomo uspeli uspešno nasloviti izzive. Naj bo leto 2024 leto ponovne vzpostavitve ponovnega miru …” O 25. obletnici AmCham Slovenija pa je dodal: “25 let AmCham Slovenija jemljem kot 25 let zagovarjanja kmečke pameti in razuma. Verjamem, da nagovarjamo prave teme, spodbujamo dialog in zavračamo polarizacijo.” 

Borut Pahor je bil slovenski in evropski poslanec, predsednik parlamenta in vlade ter predsednik države. V tem smislu je najzmagovitejši slovenski politik samostojne in demokratične Republike Slovenije. Prizadeval si je biti predsednik vseh, tvorno je skušal povezovati narodno in državljansko skupnost. Na današnjem dogodku je osvetlil pomen dialoga, ponižnosti, sprave in dostojanstva: “Dostojanstvo naših tekmecev moramo tudi čuvati in prav tako ohraniti naše. Odpuščanje ti daje moralno moč. To, da se zaradi razlik izločamo, nas dela invalidne.” 

Poleg vlog nacionalnega pomena, tvornega povezovanja narodne in državljanske skupnosti ter predanosti javni službi je gospod Pahor privržen Evropejec, zagovornik mirnega reševanja sporov in človek, ki deluje z veliko mero odgovornosti. Poznan je tudi kot zagovornik Zahodnega Balkana, kar izkazuje z ustanovitvijo Inštituta prijateljev Zahodnega Balkana. V skladu s tem je povedal: Za Evropo moramo biti hvaležni. Evropa je prostor, ki nam omogoča, da nekatere naše potenciale razvijamo boljše, kot bi jih sami, in je tako za Slovenijo čudovit gospodarski, politični in socialni okvir. Evropa bo prej zgubljala, kot inovirala, če se ne bo reformirala.” Predstavil je tudi širšo sliko dogajanja v regiji za Slovenijo, Evropo in svet: “Zahodni Balkan je bil vedno teritorij, ki ga nekatere sile vidijo kot prostor, kamor lahko izvozijo probleme. Če tam pride do novega konflikta, to niso majhne stvari, pač pa se širijo. Problem sedanjih konfliktov ni to, da pridejo, izmerijo razpoloženja in malo spremenijo geopolitično situacijo, ampak se nadaljujejo. Vse sile moramo usmeriti k ohranjanju miru na Zahodnem Balkanu!” 

Komentiral je globalne razmere in dogajanje v sedanji slovenski javni sferi in povedal, da globalizma ne vidi kot nevarnost, ampak priložnost: “Liberalna demokracija je pognala politično korektnost tako daleč, da je začela ogrožati njene temelje. Mlade generacije bodo morale proizvesti nek nov občutek, saj se bo z izgubo možnosti svobode govora izgubil cel korpus vrednot … Jaz mislim, da so mednarodne razmere še vedno obvladljive in lahko po mirni poti rešimo vsa vprašanja …  Želim si, da bi dialog, zaupanje in modrost prevladali, saj če nam tega ne bo uspelo vzpostaviti na državni, ne bomo uspešni niti na mednarodni ravni. 

Na vprašanje Ajše Vodnik, kje je meja med inovativnostjo in regulativnostjo, je odgovoril: Jaz sem načeloma začel svojo kariero tako, da sem zelo verjel v regulacijo … Vendar sem potem prišel do spoznanja, da velika regulacija duši. Če me vprašate danes, je Slovenija preveč regulirana. Moje spoznanje je, da smo v 30-ih letih z administrativnimi in drugimi ovirami preveč zadušili podjetnost slovenskega človeka.” Kljub temu pa imamo veliko prednosti: “Veljamo za eno najbolj varnih držav na svetu, in če bi naša država združila varnost s privlačnostjo za kapitalske investicije (tudi domače), bi bil to bingo,” je dodal v nadaljevanju in izpostavil privilegij za trajnosti razvoj, zmagovalno mentaliteto in delavnost. 

Za konec je z nami delil še svoje optimistično videnje prihodnosti prav zaradi naših mladih: Sploh ni res, da mladi nimajo vrednot! Največje upanje za prihodnost mi daje srečevanje z mladimi ljudmi. Ne dajemo dovolj občutka, da se tukaj lahko razvijajo, premalo delamo na tem. Mora prevladati razpoloženje optimizma. Kaj smo imeli na začetku 90.-ih? Gospodarstvo je propadalo, ampak imeli smo razpoloženje! Če bomo mi ustvarili to razpoloženje, ima država vse možnosti za uspeh.”  Dodal je še, da smo preveč malomarni do splošnega razpoloženja, ki vlada v državi, in poudaril, da politika ne bi smela povzročati občutka nemoči, ampak bi morala okrepiti zaupanje v družbi. Verjame, da bodo prihodnje generacije tistih, ki se odločijo za to poslanstvo, suverene: “Mislim, da se končuje obdobje politične tranzicije za oba bloka. Iz tega konca bo zraslo nekaj dobrega, novi voditelji bodo suvereni.”  

Na dogodku se nam poleg knjige Zmaga je začetek pridružila tudi nova AmCham letna knjiga Dialog, sopotnica skozi praznovalno leto z naslovom 25 Years of Values, ki pričara popotovanje v minulo leto in predstavlja samo srčiko skupnosti AmCham Slovenija. Popelje skozi navdihujoče projekte in dogodke ter v ospredje postavi člane AmCham Slovenija, in pa vodilne vrednote, ki so bistvene za spodbujanje uspešnega poslovnega dialoga: 

  • ZAUPANJE 
  • SODELOVANJE 
  • OPTIMIZEM 
  • INTEGRITETA 
  • AMBICIOZNOST 

 

📸 Foto galerija je na voljo TUKAJ.