sl Slovenščina

 

V sodelovanju s CIPE (Center for International Private Enterprise) je AmCham Slovenija v četrtek, 30. novembra, organiziral virtualni dogodek Uspešne zgodbe družinskih podjetij Srednje in Vzhodne Evrope. Na dogodku so se nam kot panelisti pridružili Ethem Numić, podpredsednik za strateški marketing, AS Holding Group, Bosna in Hercegovina; Andrii Kryvokorytov, generalni direktor, Brain Source International, Ukrajina; Jure Remškar, generalni direktor, Smart Com, Slovenija in Maja Strnad Cestar, generalna direktorica, Medis, Slovenija. Več informacij o teh – in še nekaterih drugih – navdihujočih podjetjih iz regije bo na voljo v virtualni brošuri, ki bo 11. decembra objavljena na spletnih straneh AmCham Slovenija in CIPE.

Dogodek so otvorile kratke predstavitve vsakega od podjetij. Medis je mednarodno podjetje za trženje inovativnih zdravil, sodobnih medicinskih pripomočkov in izdelkov brez recepta v Srednji in Vzhodni Evropi, Smart Com se ukvarja z uvajanjem naprednih in varnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v poslovne in tehnološke procese, Brain Source International je skupina podjetij za iskanje vodilnih kadrov, ki zagotavlja širok nabor kadrovskih in podpornih storitev tako za uveljavljena podjetja kot za startupe, AS Holding Group pa se je iz majhne trgovine na drobno razvilo v skupino z 18 podjetji, ki se ukvarjajo predvsem s proizvodnjo in prodajo živil.

Družinska podjetja se v mnogih pogledih razlikujejo od ostalih podjetij. Andrii Kryvokorytov je dejal, da »ko poslujejo, družinska podjetja ne razmišljajo o kvartalih ali letih, pač pa desetletjih.« Dodal je, da je zaveza dolgoročni perspektivi ključnega pomena. Ethem Numić, edini panelist, ki ni del družine, ki je ustanovila AS Holding, je prepričan, da imata z družino, ki stoji za podjetjem, enake vrednote. »Med procesom zaposlovanja lahko hitro prepoznamo ljudi, ki imajo enake vrednote kot mi sami.«

»Inovacije so stalnica v družinskih podjetjih,« je dejal Jure Remškar, Maja Strnad Cestar pa se je strinjala, da je samo bistvo družinskih podjetij biti inovativen in se odzivati na potrebe regije. Inovativne ideje pa je imel tudi ustanovitelj in generalni direktor podjetja Brain Source International. Podjetje je namreč razvilo mobilno aplikacijo, v katero so delodajalci lahko objavili aktualna prosta delovna mesta za krajši delovni čas. Aplikacija je bila za mnoge iskalce dodatnega vira zaslužka posebej uporabna med pandemijo covida-19. Da bi spodbujalo napredek, je AS Holding razvilo platformo, na kateri lahko vsakdo poda predloge, ki se nanašajo ne le na inovacije v skupini, temveč tudi ideje za lastne poslovne podvige. Podjetje nato podpre najbolj obetavne startupe.

Samo središče vsakega podjetja so ljudje, in drugače ni niti v družinskih podjetjih. Jure Remškar verjame v učinkovito komunikacijo in sodelovanje med družinskimi člani; v Smart Comu imajo tako tedenske družinske sestanke, poleg tega pa poskrbijo tudi za redno komunikacijo z zaposlenimi. Maja Strnad Cestar je dodala, da v Medisu nimajo hierarhij. Zaposleni se lahko nanjo s svojimi vprašanji obrnejo kadarkoli.

Ohranjanje talentov je eden ključnih izzivov, s katerimi se soočajo številni delodajalci. Da bi preprečili beg možganov iz Bosne in Hercegovine, AS Holding sodeluje s številnimi akademskimi ustanovami, ki mlade seznanijo z možnostmi zaposlitve v državi. Smart Com, na drugi strani, je ustanovil prvi interni podjetniški inkubator v Sloveniji, Maja Strnad Cestar pa je predstavila idejo za International Medis Awards for Medical Research (IMA), katere cilj je prepoznati in nadgraditi izjemne raziskovalne dosežke na področju medicine in farmacije. Tekmovanje bo naslednje leto potekalo že desetič. Generalni direktor podjetja Brain Source International nas je ob koncu dogodka spomnil, da brez zaupanja ni posla, in tako poudaril pomen vzpostavljanja odnosov, zlasti v času geopolitičnih in drugih nemirov.

Dogodek nas je spodbudil h krepitvi poslovnih priložnosti v naši regiji in nedvomno dal zagon ambicioznim podjetnikom, da se podajo na svojo poslovno pot.