sl Slovenščina

 

Že tradicionalno je skupnost AmCham Slovenija leto praznično zaključila na navdihujočem AmCham Poslovnem zajtrku. Na dogodku so zablesteli vrhunski dosežki, razglasili smo najboljšo poslovno prakso leta, Best of the Best 2023 in nazdravili prihodnosti, ki jo bosta s svojim navdihujočim vodenjem sooblikovala AmCham Poslovna liderka in Poslovni lider leta 2024, prejemnika poslovnega priznanja prihodnosti, ki na predlog mladih iz platforme YOUNG osvetljuje vzorništvo, poslovno voditeljstvo in kulturo dialoga – Anita Ogulin in Dr. Jure Leskovec. Najboljšo poslovno prakso leta je določil seštevek spletnega glasovanja, glasov strokovne žirije in glasov občinstva na dogodku. Z največ zbranimi glasovi je prepričal projekt Young Advisory Board, Lek d.d., član skupine Sandoz.

Na prazničnem dogodku smo predstavili tri najboljše poslovne prakse, superfinaliste tematskih sklopov inovativnost, motivacija in ESGT, programa Best of the Best 2023 in skupaj izbrali zmagovalno. Z največ zbranimi glasovi je prepričal projekt Young Advisory Board, Lek d.d., član skupine Sandoz. Irenej Jerič, Lek je dejal: Samoiniciativnost mladih in pripravljenost, da sodelujemo pri projektih je srčika Young Advisory Boarda …  Eden od glavnih razlogov zaradi katerega smo se prijavili na izbor Best of the Best 2023 je ker smo želeli, da praksa zaživi tudi pri drugih podjetjih.”

 

Superfinalisti programa Best of the Best 2023 so bili zmagovalci posameznih tematskih sklopov:

Po ★ MOTIVACIJI je izstopal:

V Leku, članu skupine Sandoz si prizadevajo ustvarjati navdihujoče in inovativno delovno okolje, ki omogoča, da vsak posameznik razvije svoj potencial. Tako je leta 2020 nastala tudi Lekova inovativna pobuda za mlade talente – “𝗬𝗼𝘂𝗻𝗴 𝗔𝗱𝘃𝗶𝘀𝗼𝗿𝘆 𝗕𝗼𝗮𝗿𝗱” oz. svetovalni odbor mladih (YAB),  na pobudo mladih, z namenom vzpostavitve neposrednega kanala, ki bi omogočal komunikacijo med mladimi in vodstvom podjetja. Najvišje vodstvo skupaj z YAB-om osvežuje poglede na stroko in upravljanje družbe skozi mnenja najmlajše generacije znanstvenikov in gospodarstvenikov. Tako se ustvarja interdisciplinarna in medgeneracijska skupnost, ki s svojo raznolikostjo dodatno spodbuja nove načine razmišljanja in reševanja izzivov.  V zadnjem letu vstopa iniciativa tudi v širše družbeno okolje, kjer se povezuje s študentskimi organizacijami, skozi mentorstvo na hekatonih in poletnih šolah, tudi mednarodnih, nudi vpogled v delovanje farmacevtske industrije, deli znanje ter najboljše prakse. Lahko bi rekli, da je YAB valilnica vodij prihodnosti. YAB je lahko tudi zgled drugim podjetjem, kako učinkovito spodbujati mlade talente in izboljšati delovno kulturo za prihodnje generacije.

 

Na področju ★ INOVATIVNOSTI je še posebej zasijal:

Kot CO2 nevtralni operater ter ponudnik celovitih rešitev na področju elektromobilnosti, stremi podjetje MEGA M k inovativnosti. Ena takšnih inovativnih in trajnostno naravnanih rešitev je pametno domače polnjenje, ki omogoča zanesljivo in varno polnjenje električnih vozil v najbolj optimalnih intervalih glede na obremenitev omrežja in ceno električne energije. Njihova mobilna aplikacija Mega Mobility zagotavlja vrhunsko uporabniško izkušnjo, s katero uporabnik upravlja z različnimi parametri polnjenja, kot so čas, stopnja moči polnjenja in prilagajanje moči polnjenja obremenitvi omrežnega priključka, hkrati pa omogoča polnjenje na javni infrastrukturi na preko 250000 polnilnicah v Evropi. Inovativna rešitev omogoča tudi celovito energetsko upravljanje ostalih porabnikov in baterijskih sistemov za shranjevanje električne energije, avto pa lahko služi celo kot baterija, od koder lahko energijo vrača tudi v omrežje. S tem zagotavlja uporabniku na eni strani optimalno ceno električne energije, na drugi pa optimalno obremenitev elektroenergetskega sistema. Projekt “Pametne rešitve za učinkovito energetsko upravljanje” torej uporabnikom omogoča celovito energetsko optimizacijo in je v skladu z misijo podjetja Mega M, soustvarjati varno digitalno in planetu prijazno prihodnost.

 

★ ESGT načelom najboljše sledi:

Skoraj 30 odstotkov vseh voznikov na slovenskih cestah je starejših od 60 let, v prihodnje pa jih bo zaradi staranja populacije vedno več. Ti vozniki so najpogostejši povzročitelji in hkrati žrtve nesreč z najhujšim izidom. Skupna dobra praksa “Osvežitvene vožnje za starejše” Zavarovalnice Triglav in AMZS-ja je starejšim generacijam omogočila, da brezplačno obnovijo svoje vozne spretnosti s pomočjo izkušenih inštruktorjev v njihovem domačem kraju. Na osvežitveno vožnjo se je podalo več kot 1000 starejših voznikov. V njihove avtomobile je prisedlo 7 inštruktorjev vožnje. Napredek voznikov so redno spremljali in ugotovili, da je večina udeležencev občutno izboljšala rezultate v vseh treh kategorijah, ki so jim posvečali pozornost: Krožišča, hitrost in varna razdalja. Vozniki so izkušnjo ocenili kot zelo pozitivno, za volanom se počutijo bolj suvereno, vožnja pa jim predstavlja manjši stres. Prav je projekt spodbudil medgeneracijski dialog o pomenu skrbi za vozniško kondicijo starejših ter generiral pozitivne sprožilce za medijsko poročanje.

 

 

 

📸 Foto galerija je na voljo TUKAJ.