en English
Mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornica – AmCham Slovenija, je pozdravila partnerja mednarodne razvojno investicijske conference U.S. – Slovenia Business Bridge javno agencijo SPIRIT in Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji. Izrazila je iskreno olajšanje, da je začasna zaustavitev ameriške vlade končana in nima še večjih posledic za ZDA in svet.

Prepričana je, da partnerji združujejo moči, da skupaj naredimo nekaj dobrega za slovensko poslovno in s tem tudi družbeno okolje.

Izrazila je zadovoljstvo, da ima Slovenija predsednika, ki je tako kreativen in ve, da se svet spreminja in da se moramo spreminjati z njim. “Redki so predsedniki, ki se odločijo za neposredni izziv in odgovore na vprašanja, na katera se ne morejo vnaprej pripraviti.”

Sandi Češko o pomembni in vroči temi – privatizaciji:

“Res je, da se je do sedaj privatiziralo malo državnih podjetij, vendar so se v zadnjih letih dogodile pomembne spremembe predvsem v miselnosti. Investitorji v podjetja, ki pa so se privatizirala, so izjemno zadovoljni in vedo, da so njihove naložbe varne, ker v Sloveniji ni velikih tveganj Izjemno je pomembno, da so vedno znova nagrajena kot najpomembnejša v njihovi globalni strukturi – kot je lep primer Goodyear Dunlop Sava Tires in številni drugi primeri. Ker se je vlada zavezala privatizaciji in pokazala resnost za uresničitev svojih namenov, je to pozitivni znak zaupanja in spremembe miselnosti, kar pomeni varnost investicij in tujim investitorjem sporoča, da bodo imeli varno naložen denar, kar pri sodobni ekonomiji pomeni veliko prednost.

Razkril je tudi napačno “mantro” sodobne gospodarske miselnosti, da se morajo podjetja usmerjati na trge kjer sta neverjetna rast in denar. Vendar po njegovi oceni za nekatere posle ni potrebno in tudi ni dovolj slediti temu “main stream” in usmerjamo na trge – Indijo, Brazilijo, Kitajsko. Ameriški trg je še vedno najbolj konkurenčen – kar se nekomu morda zdi strašljivo – vsi pa vemo, da te konkurenca okrepi. Ameriški trg je zaradi izjemno hitrega lastnega tehnološkega razvoja lačen inovacij, kar pomeni, da je iz naše perspektive Amerika “čudežna dežela za posel”. Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je napovedal kot najbolj inovativnega politika v Sloveniji, ki nam lahko pokaže kako biti inovativen tudi v gospodarstvu.

Slovenija gre po pravi poti

Ne glede na različna stališča med strankami, so vsi pripravljeni sodelovati

Borut Pahor, Predsednik Republike Slovenije, je povedal, da je drugič na tej mednarodni investicijski konferenci – prvič je bil v vlogi predsednika Vlade in tokrat v vlogi predsednika države – in je poudaril, da se je v vmesnem času veliko spremenilo – predvsem v miselnosti med ljudmi glede tujega kapitala in tujih investicij v Sloveniji.

Ko sem bil predsednik Vlade, sem veliko prepotoval po Sloveniji in prepričeval ljudi zakaj je to potrebno in pomembno – zdaj pa z veseljem ugotavljam, da je mentaliteta drugačna in se še spreminja. Odpiramo se. Pomembno je, da povabimo investitorje v Slovenijo. V naslednjih 5 letih sem prepričan, da se bomo spremenili na bolje, saj že sedaj opazujem znake, da gre Slovenija po pravi poti.

Moramo pa narediti naslednji korak in pokazati močno zavezanost vlade – predvsem pri slabi banki in privatizaciji, kjer v prvem paketu 15 podjetij, želim si videti naslednji paket 15 podjetij. Želim si zaveze od večine slovenske politike – in na tem mestu sporočam slovenskim podjetnikom in drugim – DA, to bomo naredili.

Na določena vprašanja bi morala odgovoriti predsednica vlade, vendar sem sprejel to nalogo, da zgradim mostove med strankami in koalicijo. Želim konsenz med strankami. Vodjem strank sem obljubil, da bom poskušal izvedeti kaj naj skupaj naredimo za ekonomsko rast. Želim vse naše znanje in izkušnje strniti v paket s predlogi za ekonomsko rast. Vsi vodje strank bodo zraven – zbiram inciative za to. Ne bo lahko , vendar kar je pomembno zame, imam občutek, da ne glede na različna stališča med strankami, so vsi pripravljeni sodelovati. Zdaj ni nihče pripravljen sprejeti odgovornosti, da uniči to Vlado.

Sam imam dve prioriteti:

1. politično stabilnost in

2. politično stabilnost

Prav tako se pogovarjam s preprostimi ljudmi, delavci, managerji, župani in po petih letih krize so prepričani, da moramo poleg zdravstvene in upokojenske reforme doseči tudi strukturne reforme. Praktično ves čas govorim, da moramo olajšati procedure za lažji začetek posla, da bo Slovenija bolj atraktivna za tuje investitorje.«