en English

Mag. Ajša Vodnik je v svojem uvodnem nagovoru poudarila, kako kadar smo v tujini svojo državo dojemamo z navdušenjem, ko se vrnemo pa hitro postanemo zelo kritični. “Če kaj potrebujemo ta trenutek je to optimizem.”

Njeg. Eksc. Joseph A. Mussomeli: “Predsednica vlade RS Alenka Bratušek na svoja lastna ramena prevzela vlogo, za katero so bili drugi veliko preveč previdni ali preveč plašni, da bi si upali.”

Njeg. Eksc. Joseph A. Mussomeli se je zahvalil odličnim gostom poslovne večerje in pohvalil ekipo AmCham Slovenija , ki je z močnim duhom in srčnostjo organizirala ta dogodek ter čestital pokrovitelju dogodka podjetju Deloitte za praznovanje 20 let njihovega delovanja v Sloveniji. Izrazil je: “Počaščen sem – in celo malo presenečen – da sem nocoj tu. Zaradi začasne zaustavitve vlade v Washingtonu, nismo bili prepričani, če bomo lahko sodelovali. Veliko več vam lahko povem o zaprtju v Washingtonu, ampak raje bi obdržal svojo službo.

Nekaj poudarkov z govora Njeg. Eksc. Josepha Mussomelija, Ameriškega veleposlanik v Sloveniji:

“Naj povem še nekaj besed o Sloveniji. Citiral bi Shakespeara: “Nekateri se rodijo odlični, nekateri dosežejo veličino, in v nekaterih je veličina vgrajena.” No, Slovenija zagotovo ni bil rojena odlična – tudi njeno plodno obdobje v katerem se je rodila je trajalo več stoletij. In še ni dosegla veličine. Ampak Slovenija je imela veliko vsiljenih težav v zadnjih nekaj letih. In kot vsi vemo, problemi in težave, ki nas napadajo – in način kako se z njimi spopademo in soočamo – pokažejo ali smo kot posamezniki in kot narodi ocenjeni kot veliki ali majhni.«

Kot vsi vemo je krepitev poslovnih vezi med našima državama prednostna naloga veleposlaništva. Radi bi videli, da Slovenija postane glavna destinacija za ameriške naložbe, prav tako upamo, da se bo več slovenskih vlagateljev osredotočilo na ameriški trg. Vidimo prednosti tega partnerstva vsak dan – od naložb podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires v Kranju, do uspeha Studio Moderna je na ameriškem trgu – in vemo, obstaja veliko več podobnih zgodb. S svojo prvovrstno infrastrukturo, dobro razvito in visoko izobraženo delovno silo in geostrateškim položajem, je Slovenija idealen kraj za ameriške vlagatelje. Slovenija bi morala biti v središču regionalnih naložb in regionalne dejavnosti.

Vendar pa vsi vemo, da izzivi za izboljšanje poslovnega ozračja ostajajo. Prezgodaj je reči za gotovo, da je prihodnost Slovenije zagotovljena. Vendar pa je ta vlada dosegla več – in je preživela dlje – kot bi mnogi upali . Pod vodstvom premierke Alenke Bratušek si je slovenska vlada prizadevala s trdimi , vendar nujnimi reformami za stabilizacijo slovenskega gospodarstva : uzakonitev zlatega fiskalnega pravila , zagotavljanje podpore za privatizacijo , dosegla soglasje o skromnem povečanju DDV in nadaljuje z občutljivimi razpravami o proračunu, ki so pomagale prepričati mnoge skeptike , da Slovenija lahko prebrodi ta nevihtna obdobja. Ne bom zanikal ali poskušal omiliti resnice, da morate premagati še veliko ovir – tako gospodarskih in političnih – in da obstaja veliko odločitev , ki bodo zahtevale še večji pogum in večjo modrost , da se zagotovi blaginja in stabilnost . Vendar še vedno upam – in pričakujem – da sta ta Vlada in ta predsednica vlade sprejela, kar jima je usoda namenila. To še posebej velja za predsednico Vlade, ki je bila neutruden borec za Slovenijo in je s svojo vztrajnostjo in pogumom presenetila svoje kritike, pri čemer je na svoja lastna ramena prevzela vlogo, za katero so bili drugi veliko preveč previdni ali preveč plašni , da bi si upali .

V naslednjih dveh letih bo odločilno obdobje za Slovenijo in za slovenske voditelje. Bo Slovenija zgolj še ena postana, ampak dokaj stabilna država, ali bo postala dinamično središče ponovno aktivirane regije? Menim, da ima predsednica Vlade, ki se je zavezala za Slovenijo – in za vse Slovence – in si prizadeva, da bo Slovenija gospodarska elektrarna jugovzhodne Evrope, ključnega pomena za ta uspeh.”

Slovenija je žrtev lastnega uspeha

Mag. Alenka Bratušek, predsednica vlade RS je ocenila, da je Slovenija žrtev lastnega uspeha: “Zaslepil nas je lastni uspeh, saj je bila Slovenija večji del zadnjih 20 let politično in gospodarska uspešna, zato bi lahko rekli, da smo bili žrtev lastnega uspeha in bi morali rešiti probleme, ko so bili še lažje rešljivi. A vse smo pometli pod preprogo v upanju, da bodo tam tudi ostali. Zato nas je globalna kriza ujela nepripravljene in bo Slovenija potrebovala malo več časa kot druge evropske države s podobno usodo, da se izvije iz krize: “A okrevanje bo prišlo,” je zatrdila premierka in ob tem dodala, da je njena Vlada takoj po imenovanju pričela uvajati reforme za obnovitev konkurenčnosti in spodbujanje gospodarstva. “Prepričani smo, da so predlagane reforme ustrezne in menimo, da lahko krizo rešimo sami, brez tuje finančne pomoči, “ je optimistična Bratuškova. Navedla je prioritete svoje Vlade, ki so stabilizacija bančnega sistema, konsolidacija javnih financ in povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Še nekaj poudarkov iz govora mag. Bratušek:

Helios dokaz, da vlada misli resno

Na tem mestu je mag. Bratušek izpostavila predvsem vladne reforme za izboljšanje gospodarskega in poslovnega okolja, v katere sodi tudi boljše upravljanje državne lastnine. Povedala je, da ta strategija narekuje vladi, da proda ne-strateške državne naložbe. “Prvi privatizacijski paket je bil sestavljen iz 14 podjetij in ene banke – od tega vemo, da je bil Helios nedavno prodan. To je še en dokaz, da vlada misli resno, ko sporoča, da je privatizacija eden od temeljev slovenskega gospodarskega okrevanja. Zbranim potencialnim ameriškim investitorjem pa je zagotovila, da je Slovenija odprta za ameriške investicije. Izpostavila je, da bodo pri privatizaciji imela prednost podjetja, ki imajo dolgoročni interes prisotnosti na slovenskem trgu in bodo imela trdne načrte in poslovne strategije za razvoj podjetij.

Slovenija iz krize že naslednje leto

Izpostavila je tudi splošno gospodarsko okrevanje in kljub nekaterim napovedim, da se bo Slovenija iz krize dvignila šele leta 2015, napovedala, da se bo to zgodilo že prihodnje leto.

Zavrnila je nekatere kritike, da njena Vlada sledi diktatu EU: “Težkih ukrepov nismo sprejeli zato, ker nam bi to zaukazala EU, temveč zato, ker so v našem lastnem nacionalnem interesu.”

Izpostavila je tudi gospodarsko sodelovanje Slovenije z ZDA in je izrazila prepričanje, da so ameriški vlagatelji in potrošniki seznanjeni z odličnostjo slovenskih podjetij in prav tako izdelkov : “Slovenske Elanove smuči uporabljajo na ameriških smučiščih, naša lahka letala letijo na ameriškem nebu in slovenska zdravila izboljšujejo zdravje v ZDA,” je bila slikovita Bratuškova. “Potencial za naše sodelovanje pa je še velik – predvsem na področju neposrednih tujih naložb in ni dvoma, da je Slovenija odprta za tuje naložbe – trenutno premore 7,6 milijarde evrov tujih naložb – vendar je od tega le pol odstotka iz ZDA. Po drugi strani pa so ZDA največji investitor v Evropi. Razkorak je očiten,” je opozorila premierka in zaključila, da bi moralo biti tesnejše sodelovanje logična posledica naših obstoječih dobrih odnosov, skupnih vrednot in političnega ter gospodarskega partnerstva.

Zahvaljujemo se pokrovitelju Poslovne večerje podjetju Deloitte, ki je ob tej priložnosti proslavljal 20. letnico delovanja v Sloveniji. AmCham Slovenia vsem zaposlenim v Deloitte iskreno čestita.