en English

Gaetano Massara, CEO, GE South East Europe

»Gaetano Massara, ki regijsko vodi eno največjih podjetij na svetu General Electric, je povedal, da so izjemno zadovoljni s partnerstvom, ki ga imajo s podjetjem Gorenje, zato verjame, da bi tudi ostala podjetja v Sloveniji lahko postala del dobaviteljske verige, opozoril pa je da je za podjetja, ki želijo biti del partnerstva s z njimi, ključno, da imajo visokokvalitetno proizvodnjo in vrhunski dizajn. Verjame, da so prav to odlike slovenskih podjetij, zato opozarja, da bi bilo vredno raziskati priložnosti za sodelovanje.

Tanja Makovec Petrik, Attorney at Law, Petrik Law Firm

Slovenka, ki živi in dela v ZDA se je osredotočila predvsem na to, da je potrebno natančno preučiti tako vizni sistem in vse pravne zadeve v zvezi s podjetjem preden se odpraviš na trg, saj lahko reševanje stvari za nazaj znatno podraži delovanje.

Tomaž Groff, Ecobase Global

Tomaž Groff je opozoril, da je najpomembnejše pri razmisleku o odhodu dobro narediti domačo nalogo – in to doma – ter se fokusirano osredotočiti kaj so pričakovanja in želje. Potrebno je izbrati dobre lokalne svetovalce in partnerje na ameriškem trgu, ki poznajo industrijo in njene zakonitosti. Pozanimati pa se je potrebno tudi o lastnostih potrošnikov v ZDA.

Jadranka Jezeršek Turnes, CO PoliMat

Jadranka Jezerše se je osredotočila na pomen dobro strukturirane fokusirane komunikacije in poznavanje veščin za hitro in uspešno predstavitev ameriškim investitorjem, kar je lahko v nekaterih primerih ključno , saj brez tega tudi, če imaš vrhunski produkt ne moreš pridobiti investicije.

Karen Mims, Consular Officer, US Embassy Ljubljana

Predstavnica ameriškega veleposlaništva je konkretno opisala korake in pomembnost natančnih postopkov za pridobivanje delovnih viz.

Jurček Žmauc, Consul General of the Republic of Slovenia in Cleveland

Jurček Žmauc, generalni konzul Republike Slovenije v Clevelandu je osvetlil številne primere v katerih Slovenija in Ohio že sodelujeta in predstavil združenje S-Abah, ki se trudi združevati slovenska podjetja in ameriške prijatelje v ZDA.

Michal Smrek, Partner, White&Case (Europe) LLP, Prague

Michal Smrek se je osredotočil SV Evropo in razložil, da ameriški investitorji na tem trgu iščejo ideje in inovacije. Zato pogosto velike korporacije kupijo podjetje, da skupaj v paketu dobijo ekspertno znanje zaposlenih. Pri tem svetuje podjetjem, da so pozorna na pravice, ki izvirajo iz intelektualne lastnine. Opozoril je, da v tej regiji pogosto podjetniki skrivajo svoje izdelke in jih poskušajo narediti idealne, pri tem pa izgubijo moment na trgu. Pri tem je šaljivo dodal: »Odločite se ali želite biti bogati, ali pa »kralji na svojem majhnem dvorišču.« Opozoril je , da se je potrebno globalizirati, pri tem pa priporočil naj se podjetniki res fokusirajo na tehnologijo in inovativnost in ne poskušajo z izleti v neznano in odkrivanjem že odkritega.