en English

Joseph P. Quinlan: “Ti si na dnu – jaz te potegnem gor. Jaz sem na dnu – ti me potegneš gor.”

Prvič je v Slovenijo prišel človek, ki ga je ameriška televizijska mreža CNBC označila za enega vodilnih strokovnjakov za globalne finančne tokove in enega najboljših poznavalcev transatlantske ekonomije, gospod Joseph P. Quinlan, glavni direktor in vodilni strateg pri U.S. Trust – Bank of America Private Wealth Management (Managing Director and Chief Market Strategist at U.S. Trust – Bank of America Private Wealth Management), ki je predstavil »The Case for Investing in Europe”.

Predstavil je tudi svoj pogled na prednosti čezatlantskega trgovinskega sporazuma med ZDA in EU t.i. TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), ki je po njegovi oceni s ciljem 13 MIO novih delovnih mest zelo ambiciozen, a nujen projekt, ki obema partnerjema prinaša veliko prednosti v stilu: “Ti si na dnu – jaz te potegnem gor. Jaz sem na dnu – ti me potegneš gor.”

Evropa je bogata – združimo se

Ameriški interes za takšno partnerstvo je nazorno opisal: “ Največje gospodarstvo na svetu ne predstavljata ne Kitajska, ne Amerika, temveč Evropa – pa ne po svoji velikosti, temveč po bogastvu in blagostanju. Veliki trgi po številu prebivalstva, kot je Indija, ne morejo prispevati k izboljšanju svetovne gospodarska slike, ker so revni. Evropa pa je bogata. Poiskati moramo ravnotežje v izvozu in uvozu med obema državama. ” Prav tako je poudaril, da so ZDA še vedno močen ekonomski igralec: “Še vedno imamo žogo.”

Prepričan je, da tudi, če TTIP ne bo realiziran v celoti, bodo Ameriška in evropska podjetja širila svoje povezovanje in sodelovanje.

Po njegovi oceni za oba partnerja sporazuma obstaja največji izziv in sicer nova delovna mesta in zniževanje brezposelnosti – kar naj bi reševal ravno ta sporazum TTIP.

Realno je ocenil, da bo sporazum težko doseči, ker se na eni strani spopadamo z recesijo, po drugi strani pa s prizadevanjem za ekonomsko rastjo, vendar se že vidijo izboljšanja tudi v tej smeri.

“Nimamo idealnega sistema, vendar skupaj gradimo zelo močno partnerstvo, ki nam daje potencial, ki si ga vsi zaslužimo. Prav tako lahko ZDA in EU skupaj postavimo standarde za ostale dele sveta,”

TTIP – transatlantski prostotrgovinski sporazum in investicijsko partnerstvo ni ravno »seksi«, vendar nam prinaša koristi

Investitorji se vedno vprašamo: “Kaj je v tem dobrega zame?”

Kot odgovor na retorično vprašanje je podal nekaj glavnih prednosti sporazuma:

– Prinaša nižje stroške in več trgovine ter investicij

– Tu ne gre za dominacijo, temveč za dolgoročno partnerstvo in zlato priložnost za okrepitev naših gospodarstev.

– Oboji hočemo enako – harmonizirati in standardizirati predpise

– Številke naj govorijo zase

– Največja prednost so nova delovna mesta

Zahvaljujemo se pokrovitelju Poslovnega zajtrka podjetju Westinghouse.